- Voor Utrecht dreigt vanaf 2026 een structureel gat in de begroting van 21 miljoen euro, zo meldt Binnenlands Bestuur.
- Tientallen andere gemeenten zullen naar verwachting volgen, omdat het kabinet de geldkraan dichtdraait.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten hoopt dat de bezuiniging wordt teruggedraaid.
- Lees ook: Dubbel imago gemeente als werkgever: goede werk-privébalans, maar ook saai en bureaucratisch
Utrecht hangt vanaf 2026 een structureel gat in de begroting boven het hoofd van 21 miljoen euro, zo meldt Binnenlands Bestuur. Dit houdt in dat de Domstad dan tientallen miljoenen euro’s per jaar meer uitgeeft dan waarvoor dekking is, tenzij het gemeentebestuur gaat bezuinigen.
De oorzaak van het tekort is dat het kabinet over drie jaar 3 miljard euro minder in het gemeentefonds laat vloeien. Voor verreweg de meeste gemeenten is die uitkering van het rijk de belangrijkste inkomstenbron. Zo ook voor Utrecht: jaarlijks komt er zo’n twee miljard euro binnen, waarvan ruim een miljard uit het gemeentefonds.
‘2026 wordt voor gemeenten een ravijnjaar’
Binnenlands Bestuur verwacht dat honderden andere gemeenten zullen volgen, aangezien zij kampen met hetzelfde probleem. Het nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders van overheidsinstanties noemt 2026 dan ook een ‘ravijnjaar’.
Gemeenten blijven ondertussen wel gewoon verantwoordelijk voor het takenpakket. Dat wordt lastig, zeker omdat ze elk jaar meer inwoners krijgen, die ergens moeten wonen en voorzieningen nodig hebben, legt financieel strateeg Freek Verbakel van de gemeente Amersfoort uit.
Voorheen kreeg steeg de bijdrage uit het gemeentefonds mee met de groei van de stad, maar die dekking is er voorlopig niet. Voor Amersfoort dreigt een tekort van ongeveer 20 miljoen euro vanaf 2026.
Het presenteren van een meerjarenbegroting met een tekort is hoogst ongebruikelijk. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten had gemeenten opgeroepen om dit te doen, om zo de krimp van het gemeentefonds zichtbaar te maken. De koepelorganisatie van gemeenten hoopt dat het rijk de bezuiniging uiteindelijk intrekt.